Alametlerden birisi de mü’minlerin ruhunu alacak hoş bir rüzgarın esmesidir. Bundan sonra yeryüzünde: “Allah, Allah” diyen kimse kalmaz. İnsanların en kötüleri kalır ve kıyamette onların üzerine kopar. Bu rüzgarın ipekten daha yumuşak bir rüzgar olduğu beyan edilmiştir. Belki de bu rüzgar fitne ve pis işlerin olduğu o zaman da mü’min kulları için Allah’ın bir ikramı olabilir.
Nevvas b. Sem’an’dan gelen ve içinde Deccal’in çıkması, İsa(as)’ın inmesi ve Ye’cüc ve Me’cüc’den bahseden uzun hadiste şöyle geçmektedir: “Allah hoş bir rüzgar gönderir. Bu rüzgar onları koltuk altlarından yakalar ve her mü’min ve müslümanın ruhlarını kabzeder. Artık yeryüzünde insanların en kötü olanları kalır. O kötü insanlar, sokak ortasında âleni olarak eşeklerin birbirleriyle cima ettikleri gibi kadın erkek birbirleriyle cima ederler. İşte kıyamet onların üzerine kopar.”(Müslim, Deccal’in zikri (18/70-Nevevî Şerhi))
Yine Müslim, Abdullah b. Amr (ra)’dan şöyle rivayet etmiştir: “Rasulullah(sav) şöyle buyurdu: Deccal çıkacak ....... Sonra Allah Meryem oğlu İsa’yı gönderir, o Urve b. Mesud’a benzemektedir. İsa (as), Deccal’i arar ve nihayet onu yok eder. Sonra insanlar, iki kişi arasında hiçbir düşmanlık bulunmaksızın huzur içinde yedi yıl yaşarlar. Sonra Allah Şam tarafından soğuk bir rüzgar gönderir de yeryüzünde bulunan insanların kalbinde zerre ağırlığınca imân ve iyilik kalmayacak şekilde onların ruhunu kabzeder. Hatta sizden biriniz bir dağın içine girmiş olsa bile bu rüzgar oraya girer ve saklanmış olduğu yerde onun ruhunu alır.”(Müslim, Fiten (18/75,76-Nevevî Şerhi))
Hadislerden anlaşıldığına göre bu rüzgarın çıkması, İsa (as)’ın inerek Deccal’i öldürmesinden ve Ye’cüc ve Me’cüc’ün yok olmasından sonra olacaktır. Yine bu rüzgarın çıkması güneş batıdan doğup, Dâbbe’nin çıkmasından ve diğer alametlerden sonra olacaktır. (Bak: “Feyzu’l-Kadir” (6/417))
Buna göre o rüzgarın çıkması kıyametin kopmasına çok yakın olacaktır.
Ayrıca bu rüzgarın çıkmasıyla ilgili gelen hadisler, yine: “Ümmetimden bir grup, hak üzere çarpışarak, kıyamete kadar devam eder.”(1) hadisiyle de çelişmez. Başka bir rivayette ise şöyledir: “Hak üzerinde bulunurlar, Allah’ın emri onlara gelinceye kadar düşmanları onlara zarar veremez.”(2) Bunun manası: “Kıyamete yakın o hoş rüzgar onların ruhunu alana kadar, hak üzerinde sapmadan devam ederler.” Hadisteki “Allah’ın emri”nden kasıt o rüzgarın hoş esintisidir.(3)
Daha önce de geçtiği gibi Abdullah b. Amr (ra)’dan gelen hadiste bu rüzgarın Şam tarafından eseceği vardır. Fakat Ebu Hureyre’den gelen başka bir hadiste ise Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah Yemen tarafından ipekten daha yumuşak bir rüzgar gönderir. Bu rüzgar kalbinde zerre ağırlığınca imân olanın ruhunu almadıkça geride kimseyi bırakmaz.”(4)
Buna iki yönden cevap verilir:
1. Bu rüzgar iki tane olabilir: Şam rüzgarı ve Yemen rüzgarı
2. Veya başlangıcı bu iki yerden biridir. Sonra diğeri ile birleşir ve oradan yayılır. Yine de en doğrusunu Allah bilir. (5)
1 Müslim,İmân (2/193-Nevevî Şerhi)
2 Müslim, İmâre (13/65-Nevevî Şerhi)
3 “Müslim Nevevî Şerhi” (2/132). “Fethu’l-Bâri” (13/19,85)
4 Müslim,İmân (2/132-Nevevî Şerhi)
5“Müslim Nevevî Şerhi” (2/132)